

איומים על חייו, מתיחות מול הסוחרים וטענות לקיפוח מצד שכונות מצוקה. אין ספק שהחיים של יריב פישר מורכבים מאז נבחר לראשות העיר, אבל לרגע אחד הוא לא מצטער על ההחלטה להתמודד לראשות העיר. שנה אחרי שנכנס לתפקיד הוא מסכם שנה של הישגים, התחלות חדשות ותכניות מרחיקות לכת, וכן, גם מדבר בצורה שבה עדיין לא שמעתם אותו.
"אחרי שנה וקצת בתפקיד, אני יכול לומר שזה הרבה יותר ממה שדמיינתי. גודל התפקיד, מספר האנשים שמלווים אותי, הפרויקטים שביצענו, וההשפעה על המשפחה – זה מעבר לציפיות. הכרתי את המערכת מקרוב, אבל לא באמת חוויתי אותה עד הסוף. כחבר מועצה הייתה לי הבנה מסוימת של התפקיד, אך רק כעת אני מבין את מלוא האחריות הכרוכה בכך", אומר יריב פישר ראש עיריית הרצליה.
לדבריו, המעבר מחבר מועצה לראש עיר הוא שונה לחלוטין. "הייתי חבר מועצה במשך 20 שנה, לראות את הדברים מהצד השני זה עולם אחר – אתה לא באמת מכיר את העובדים מקרוב. הופתעתי לגלות עד כמה הם ברמה גבוהה. אחרי שנה בתפקיד, אני מרגיש שהחזון שלנו מתחיל לחלחל, שהערכים שלנו מובנים ושכולם נעים יחד איתנו באותו כיוון. מבחינתי מדובר בתפקיד חיי".
ניהלת קמפיין בחירות בתקופת מלחמה – מה הביא לניצחון?
"כשיצאנו לדרך, דיברנו על 'מדינה נורמלית', ואז פרצה מלחמה. הייתי מגויס למילואים תוך כדי קמפיין לבחירות. הציבור בחר בשינוי. אחרי שנה בתפקיד, ברור לי שהרצליה הייתה זקוקה למהפכה – התקציבים, סדרי העדיפויות והניהול. המלחמה במשפחות הפשע והניהול הלקוי חייבו שינוי. זה ניכר בסקרים, ובסוף גם בקלפיות.

הקמפיין שלנו נבנה בצורה מסודרת מאוד. גייסתי את האנשים הכי טובים – כמו שאני יודע להביא לעסקים, כך הבאתי גם לקמפיין. ראינו בסקרים כל הזמן שהרצליה עדיין מתלבטת, ושיש כאן הזדמנות אמיתית למהפך. ככל שהתקרבנו לבחירות, הבנו שהציבור רוצה הנהגה אחרת. רגע השיא עבורי היה חוג בית להורים לילדים עם צרכים מיוחדים. שמעתי את הכאב שלהם, את המצוקות שלהם, וכולם בחדר יצאו משם עם דמעות. זה היה הרגע שבו ידעתי – אנחנו הולכים לנצח, ואנחנו חייבים לנצח".
השבת הביטחון לתושבים
לדבריו של פישר המדינה כמעט ולא מקיימת את חלקה בניהול במדינה, והאחריות נופלת על ראשי הערים. "לקחנו אחריות – הוספנו מצלמות, תגברנו את סיירת האופנועים, הרחבנו את מערך השיטור והקמנו משמרות שכונה. כמעט כל אירוע פלילי בעיר הסתיים בתפיסה – זה בזכות שיתוף הפעולה של השיטור העירוני עם המשטרה.
בעבר זה לא היה קיים. כיום רואים את המשטרה משתפת פעולה עם השיטור העירוני, את המודיעין עובד טוב יותר, ואת הרצליה נלחמת במשפחות הפשע כמו שלא עשתה בעבר".
בעבר איימו על חייך ונזקקת למאבטחים, כיצד זה משפיע עלייך ועל משפחתך?
"העבודה הזו גובה מחיר אישי. אני מאוים גם היום, ולוקח את זה כחלק מהתפקיד. המשפחה שלי מבינה, אבל זה לא קל. השיחות המשפחתיות על הנושא הזה היו לא פשוטות. הבת שלי בתיכון, ולפעמים היא מעדיפה שלא אבוא לבית הספר – לא נעים לה שאבא שלה מגיע כראש העיר. אבל מצד שני, הם גאים בי מאוד, ואני יודע שאני עושה את הדבר הנכון.
אני דוחף אנשים מוכשרים להיכנס לפוליטיקה – לא רק למוניציפלי, אלא גם לשלטון המרכזי. הדור שלנו הלך להייטק ולעסקים, אבל עכשיו הגיע הזמן לתרום למדינה. במוניציפלי, אנחנו נוגעים בחיי התושבים מלידה ועד זקנה. זה כוח אמיתי. אני מאמין שבעתיד הקרוב נראה יותר ויותר אנשי מקצוע צעירים נכנסים לתחום הזה, כי הם מבינים שצריך שינוי, ושהם יכולים לעשות אותו.
אני רואה את זה גם אצל אשתי, שעשתה שינוי קריירה מתוך רצון להשפיע. יש יותר מנהלים ומורים שמגיעים מהייטק, כי אנשים מחפשים משמעות בחיים, והשלטון המקומי מספק להם את זה".
כיצד אתה פועל לפיתוח מרכז העיר והכלכלה המקומית?
"לקחנו החלטות אמיצות – שינוי הסדרי התנועה, החזרת המדרכות לתושבים ושדרוג התשתיות. מדובר בהחלטות לא פופולריות בטווח הקצר, אך הן הכרחיות להפיכת מרכז העיר לנעים ונגיש יותר. היום, אחרי שנה בתפקיד, אני מבין עד כמה הרצליה הייתה זקוקה לשינוי הזה. התקציבים, סדרי העדיפויות, העבודה המקצועית שנעשית – כולם מוכיחים שהעיר הייתה צריכה את המהפכה הזו. המלחמה במשפחות הפשע, הניהול הלקוי של העשור האחרון – כל אלה חייבו שינוי, והתושבים הרגישו את זה. ראינו את זה בסקרים לכל אורך הדרך, ובסוף גם בקלפיות".
התחדשות עירונית מול שכונות חדשות – לאן אתה מוביל את פני העיר?
"הרצליה הייתה ותמשיך להיות עיר מבוקשת. יש מתח בין התחדשות עירונית לקידום שכונות חדשות, אבל החזון ברור – הרצליה תמשיך להתפתח תוך שמירה על צביונה הייחודי."
בחרת לאסור על הסוחרים להציב את מרכולתם על המדרכות, דבר שבלשון המעטה לא התקבל באופן חיובי
"סוחרי הרצליה, שלעיתים חששו מהשינויים שחלו בעיר, מתחילים לראות את היתרונות שבמהלכים. למרות שחלקם טענו כי מחזורי המכירות שלהם נפגעו, רבים אחרים מדווחים על עלייה משמעותית בהכנסות. העירייה אף מציעה לעסקים ייעוץ שיווקי, סיוע בעיצוב חלונות ראווה ודרכים נוספות לשיפור הנראות העסקית".
כיצד אתה פועל לפתרון בעיות הפקקים בעיר?
"הצבנו יעד ברור להגדלת השימוש בתחבורה הציבורית. העירייה משקיעה בתשתיות תחבורתיות, מסלולי אופניים ושיפור שירותי ההסעה. המטרה היא להפחית את העומס על הכבישים ולהנגיש תחבורה חלופית לכולם."
יש לא מעט בעיות שקשורות לאיכות הסביבה שהעירייה צריכה להתמודד עימן, למשל: נחל גליל ים שימור המצוקים בחופי הרצליה, מתחם תע"ש נוף ים. כיצד אתה פועל לפתרונן?
"העירייה מתמודדת עם אתגרים סביבתיים מורכבים, כמו שימור המצוקים שלא בשליטת הרשות המקומית, ושיקום נחל גליל ים. כשנכנסו הגורמים העירוניים לתפקידם, הנחל היה מסווג כ'מובל ניקוז סגור', אך לאחר התערבות העירייה הוא זכה להתייחסות כאתר טבעי הזקוק לשימור. תכניות הפיתוח של האזור יכללו שמירה על אופיו הטבעי, מתוך הבנה כי מדובר במשאב סביבתי יקר ערך.
בנוגע לחוף הים והמצוקים – לפני כשנה הייתה מפולת, ולמרות זאת יש מי שטוענים שזה לא קרה או שאין בכך סכנה. אך השינוי האקלימי מורגש, ואנו חייבים להיות מוכנים לאירועים דומים בעתיד. אנו עובדים באופן ישיר מול משרד איכות הסביבה, כולל פגישות עם המנכ"ל הקודם, במטרה לקדם את שיקום המצוק בהקדם האפשרי".
פיתוח מול קיפוח
הרצליה נמצאת בעיצומה של תנופת פיתוח משמעותית, כאשר העסקים בעיר מתמודדים עם אתגרים לצד הזדמנויות חדשות. ראש העיר התייחס למגמות הכלכליות בעיר וציין כי למרות שחלק מהעסקים חווים ירידה במחזור המכירות, אחרים דווקא מדווחים על עלייה. "התפקיד שלי הוא להסתכל על המכלול ולהבטיח שהמגמה תימשך," אמר. לדבריו, העירייה פועלת כדי להביא תנועה ערה לרחובות ולהעניק תמיכה לעסקים באמצעות ייעוץ שיווקי, עיצוב חלונות ראווה ושירותים נוספים.
אחד המהלכים הבולטים שנעשו לאחרונה בעיר הוא הרחבת פעילות התרבות בסופי שבוע, כולל פתיחת ספריות ופארקים ציבוריים בשבת. בשיחה עמו ראש העיר הדגיש כי מטרת הצעדים הללו היא לתת מענה לאוכלוסייה העובדת, המוצאת זמן לפנאי רק בסופי השבוע. "הספריות הפתוחות בשבת הפכו להצלחה מסחררת – הן מלאות במשפחות שנהנות מהצגות ופעילויות לילדים. זו בדיוק החוויה שהרצליינים חיפשו," ציין.
במקביל, העירייה מתכננת הקמת ספרייה עירונית חדשה במרכז העיר, שתהווה מוקד תרבותי חשוב ותשתווה למוסדות מובילים דוגמת הספרייה הלאומית בירושלים ובית אריאלה בתל אביב. לצד זאת, מוזיאון העיר נמצא בתהליך שיפוץ נרחב בעלות של כ-60 מיליון שקלים, והיעד הוא להפוך את המתחם למרכז תרבותי מודרני הכולל סינמטק, גלריות ואולמות מופעים.
מעבר לתחום התרבות, העירייה שמה דגש על פיתוח כלכלי ופנאי. "אנחנו מתכננים שווקי אוכל ניידים (‘פודטראקים’) בפארקים מרכזיים, לצד אירועים קהילתיים שימשכו מבקרים מכל האזור," הסביר ראש העיר. לדבריו, העיר צוברת תאוצה ומושכת אליה אנשי מקצוע מובילים, כפי שניתן לראות מהמספר הגבוה של קורות חיים המגיעים לכל מכרז עירוני.
לסיכום, חזון הפיתוח של הרצליה מתמקד ביצירת איזון בין חיי תרבות שוקקים, פיתוח עירוני מתקדם ושמירה על הסביבה, תוך מתן דגש על שיפור איכות החיים של התושבים והפיכת העיר למרכז התרבות של אזור השרון.